Четвер, 28.03.2024, 16:42
КЗ "Полтавська районна централізована бібліотечна система" Полтавської районної ради
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Новини [289]
Оголошення [36]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 23 » Зірка Володимира Карпенка на літературному небосхилі
10:54
Зірка Володимира Карпенка на літературному небосхилі

Ні для кого не секрет, що полтавська земля багата на талановитих людей. Особливе місце серед них займають поети і письменники. Кожна книжка наших місцевих авторів, яка виходить друком – це приємна подія для читацького загалу. 21 квітня  у приміщенні районного  Будинку культури в с. Щербані відбулася зустріч, присвячена визначній події в літературному житті Полтавщини – презентація двох книг полтавських письменників – перекладу роману-епопеї «Амба» Карпенка Володимира Пилиповича та документально-біографічної повісті «Азимут Землянина» Марічки Зелень.

Карпенко Володимир Пилипович – український прозаїк, який народився 22 травня 1935 року в місті Ромни Сумської області. Закінчив геологічний факультет Московського державного університету імені М. В. Ломоносова (1960). Він прокладав свої геологічні стежини в Криму, на Алтаї, в Якутії, в Середній Азії, на Далекому Сході. З 1965 року мешкає в м. Полтаві і професійно займається літературною працею. 1972 року закінчив філософське відділення ВУМЛ, у 1973 році закінчив відділення прози Літературного інституту імені М. Горького при Спілці письменників СРСР. Як дипломну роботу студент представив 2-томний роман «Амба».

Автор книг (усі побачили світ у полтавських видавництвах): «Побег» (1990) (була відзначена Міністром внутрішніх справ СРСР), «Зона на воле» (1992), «Исповедь после смерти»(1993), «Племя Ярри» (1994), «Изгнанники» (1995), романів «Амба» (т. I – 1997, т. II – 2002), «Идолы» (2000), «Грех» (2001). Жде видання другий том роману «Идолы» і роман «Трудные азимуты».

Володимир Карпенко – один із засновників Полтавської спілки літераторів, був багаторічним членом ради цієї спілки. Член Національної спілки письменників України з 1995 року. 2003 року за двотомний епічний роман «Амба» став лауреатом премії імені В. Г. Короленка НСПУ.

Письменника хвилюють глобальні проблеми землян. На жаль, як вважає літератор, Ера Злоби та Крові продовжує панувати на Планеті. «Життя – складна штука. Кожному випадають тяжкі маршрути, тільки не кожний зможе, як говорять геологи, вірно зорієнтуватися. Нелегка це справа: вибрати в житті свій справжній азимут! Багатьом цілого життя не вистачає…». Це цитата із книги Володимира Пилиповича Карпенка. А ось іще: «Кожен в житті прокладає свою стежку. Тільки в одних вона легша, а в інших вся у вибоїнах, та в крутих поворотах».

Учасники презентації переглянули документальний фільм в якому побачили – і легкі, і важкі повороти життєвої і письменницької долі Володимира Пилиповича Карпенка.

Марічка Зелень (Марина Демченко) – член Національної спілки журналістів України, Полтавської спілки літераторів. Зараз – літературний редактор обласної газети «Село полтавське». Автор документально-біографічної повісті «Азимут Землянина» (2008р., 2013р.), переможець І Всеукраїнського конкурсу серед журналістів «Спартак спортивний 2011».

Авторка дослідницької книги «Азимут Землянина» провела своїх читачів  життєвими сузір’ями Володимира Карпенка від тенет невизнання до творчого зеніту і щасливої зорі.

На презентації  виступив правознавець, товариш і однодумець В.Карпенка – Вадим Андрійович Скарга. Він розповів про життєву дорогу та цікаву творчу діяльність письменника.

Учасники презентації мали унікальну нагоду поспілкуватися з автором чудових книг, задати запитання, які виникли після знайомства з книгами автора та і з самим автором. Відбувся живий, щирий діалог письменника з його шанувальниками.

До цієї зустрічі, з досить відомим письменником, бібліотекарі Полтавської ЦРБ організували перегляд літератури "Життєвий і творчий азимут В.Карпенка", на якому представили книги автора із фондів центральної районної бібліотеки.

Присутні подякували гостям і побажали їм ще багато творчих, натхненних, багатих на добро і приємні несподіванки літ.

Анна Овчаренко, директор Полтавської районної ЦБС

Категорія: Новини | Переглядів: 554 | Додав: JetBS | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024uCoz